Asociația Întreprinzătorilor Maramureș a fost constituită din dorința de a demonstra că afacerile românești pot colabora.
Dacă 2018 a fost anul lansării și al organizării juridice la sfârșitul căruia numărul membrilor AIM era de 44, 2019 a fost anul organizării funcționale și al dezvoltării, la acest moment organizația noastră înregistrând 64 de membri. Astfel, se poate spune cu certitudine că organizația a evoluat, iar acest proces este abia a început.
Ca o retrospectivă a anului ce tocmai a trecut, merită menționate o serie de acțiuni:
- Participarea la „Zilele Carierei”, eveniment organizat de UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ – NAPOCA, CENTRUL UNIVERSITAR NORD DIN BAIA MARE, pentru a veni în sprijinul studenților aflați în căutarea unui loc de muncă.
- Acțiunea civică „Plantăm împreună” organizată în parteneriat cu Direcția Silvică Maramureș, activitate anuală de plantare de copaci în vederea sprijinirii regenerării fondului forestier.
- Întâlniri cu reprezentanții unor firme britanice de recrutare a forței de muncă din țările asiatice, pentru realizarea trainingului și a transferului de forță de muncă din India în Europa.
- Lansarea campaniei „AIM – pentru o economie curată” prin care se dorește conștientizarea agenților economici asupra necesității creării unui climat economic în care etica profesională și corectitudinea comercială să fie prioritare.
- Delegația AIM la târgul de investiții Expo-Real de la Munchen, în cadrul căruia s-a urmărit identificarea de potențiali investitori pentru afacerile care se pot realiza în Maramureș.
- Adoptarea „Declarației de la Borșa”, document programatic care stabilește liniile directoare ale activității viitoare a AIM.
- Câștigarea și implementarea în parteneriat cu UNPR a unui proiect în valoare de 1.000.000 de euro, care are ca obiectiv calificarea unui număr de 320 de angajați ai membrilor AIM ce activează în domeniul construcțiilor.
- Organizarea evenimentului „AIM –Business Cocktail”, în scopul consolidării relațiilor dintre membrii AIM și atragerea de noi membri, facilitând dialogul antreprenorial într-un cadru relaxat și mai puțin formal.
- Campania de donare de sânge, lansată în 2018, și care va fi continuată anual, la care reprezentanții și angajații membrilor AIM au dat dovadă de empatie și generozitate, venind în sprijinul pacienților care au nevoie de sânge.
Conștienți fiind de faptul că se pot realiza proiecte importante numai prin dialogul constant și prin cooperarea cu instituțiile publice sau alte organizații patronale, s-au realizat în acest sens:
- Întâlniri cu reprezentanții instituțiilor publice județene cu rol de control al activității agenților economici, cu scopul de a consolida dialogul nemijlocit între societățile comerciale și autoritățile publice.
- Încheierea unui parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, având ca scop integrarea în muncă a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție instituționalizată.
- Semnarea unui acord de colaborare cu actuala autoritate de management în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană și manageriat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și participarea la grupurile consultative în scopul construirii următoarelor programe în perioada 2021-2027, în colaborare cu autoritățile de management ale programelor România-Ucraina și Interreg V-A România-Ungaria.
- Semnarea unui acord de parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș în demersul comun pentru optimizarea alocărilor financiare în vederea realizării investițiilor publice și a sprijinirii mediului economico-social al zonei pentru perioada următoare de programare financiară europeană: 2021 – 2027.
- Inițierea dialogului cu parlamentarii maramureșeni în urma căruia problemele stringente cu care se confruntă membrii asociației noastre au fost aduse la cunoștința organelor în drept, prin intermediul procedurilor parlamentare.
- Consolidarea poziției de vicepreședinte al UNPR a Asociației Întreprinzătorilor Maramureș.
- Parteneriatul cu Asociația Economică Germano-Română pentru Regiunea de Nord Vest și cu Camera de Comerț și Industrie Maramureș.
Desigur, pentru că dorim să ne îmbunătățim în permanență activitatea, asociația își propune în acest an, pe lângă proiectele anuale și oportunitățile care, cu siguranță, vor apărea, realizarea unor acțiuni noi, ce duc la dezvoltarea mediului de afaceri și a zonei Maramureșului, precum:
- Conferințe pe teme de business.
- Workshop-uri pe diverse teme.
- Inițierea dialogului cu autoritățile locale pentru înființarea biroului unic.
- Realizarea unor acțiuni de impact în domeniul educației.
- Târg de consultanță pe domenii diverse.
- Transmiterea către Parlament a unor proiecte de modificare a legilor existente sau chiar noi inițiative legislative, în sprijinul agenților economici.
- Atragerea investitorilor în Regiunea de Nord-Vest.
- O platformă de informare cu privire la oportunitățile de finanțare din Regiunea de Nord-Vest.
Pornim în noul an cu forțe proaspete și dornici să realizăm lucruri frumoase și de impact pentru județul Maramureș. Cu acest prilej, mulțumim tuturor membrilor pentru implicarea și susținerea necondiționată! Mulțumim companiilor care ni s-au alăturat, pentru încrederea acordată!
Cu aleasă prețuire,
Consiliul Director al AIM