Statisticile sunt un instrument fundamental folosit de factorii de decizie, cercetători, jurnaliști, cetățeni și întreprinderi în activitatea și în viața lor de zi cu zi. Disponibilitatea unor date fiabile și de înaltă calitate este esențială pentru a sprijini elaborarea de politici bazate pe date concrete și evaluarea și monitorizarea eficace a politicilor Uniunii Europene (UE).
Statisticile fiabile joacă, de asemenea, un rol esențial în combaterea răspândirii dezinformării în dezbaterile publice și politice. Instituțiile UE, inclusiv Comisia Europeană, elaborează o gamă largă de statistici referitoare la domeniile de politică în care Uniunea și statele sale membre sunt active.
De asemenea, Comisia elaborează rapoarte bazate pe date, cum ar fi Monitorul educației și formării, și își întemeiază propriile analize bazate pe dovezi pe date statistice elaborate de organizațiile internaționale partenere.
Caracteristici ale formării profesionale în întreprinderile din România în anul 2020
- Alte forme de FPC din totalul întreprinderilor care au furnizat angajaţilor FPC, circa 8,1 mii au facilitat accesul angajaţilor la alte forme de FPC (altele decât cursurile).
- Peste 45% din întreprinderi au furnizat alte forme de FPC prin intermediul perioadelor planificate de pregătire ghidată (55,0%) şi autoinstruire (47,8%). Cea mai redusă modalitate de a acorda alte forme de FPC a constituit-o participarea la cercuri de pregătire, formă care a fost oferită de 12,0% din întreprinderi.
- Pe activităţi economice s-au constatat ponderi mai ridicate ale instruirii prin intermediul altor forme de FPC în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (35,1%), respectiv intermedieri financiare şi asigurări (31,6%).
- Ponderi mai reduse s-au regăsit în hoteluri şi restaurante (10,3%), respectiv tranzacții imobiliare (10,2%).
- În cadrul activităţilor din industria prelucătoare, peste o treime din ȋntreprinderile din fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului1 , fabricarea produselor din tutun1 , fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, respectiv cei din fabricare.
- Caracteristici ale formării profesionale în întreprinderile din România în anul 2020 35 autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, au beneficiat de alte forme de FPC.
- La polul opus s-au situat ȋntreprinderile din fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor şi cele de fabricarea produselor textile, care au oferit în proporţii de sub 10% acest tip de FPC (8,7%, 8,6%, respectiv 7,2%).
- În ceea ce priveşte modalităţile de instruire a angajaţilor, autoinstruirea a fost oferită de majoritatea întreprinderilor din tranzacții imobiliare, informații și comunicații, activități de spectacole, culturale și recreative, intermedieri financiare și asigurări, respectiv activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (cu procente cuprinse între 73,1% și 86,3%).
- Cel mai mare interes pentru formarea profesională a salariaţilor săi prin alte forme de FPC s-a acordat în întreprinderile mari (54,6% din totalul clasei de mărime corespunzătoare), iar cel mai redus interes s-a manifestat în întreprinderile mici (11,4% din totalul clasei de mărime corespunzătoare)
- Întreprinderile mici au fost interesate în aceeași măsură de pregătirea ghidată la locul de muncă, cât și de autoinstruirea angajaţilor (47,2%), în timp ce pentru întreprinderile mijlocii şi mari cel mai mare interes a fost pentru pregătirea ghidată la locul de muncă (63,3%, respectiv 74,4%).
- În anul 2020, din cele circa 9,2 mii întreprinderi care au acordat formare profesională continuă, o cincime au evaluat rezultatele pentru unele cursuri/alte forme de FPC prin prisma îmbunătățirii cunoștințelor sau deprinderii de aptitudini/competențe noi ale participanților, iar 16,3% dintre întreprinderi au evaluat rezultatele pentru toate cursuri/alte forme de FPC oferite.
- Aproape două treimi din întreprinderile care au oferit FPC au considerat că dovada participării este suficientă pentru evaluarea rezultatelor
Întreprinderi care nu au oferit formare profesională continua
În anul 2020, din cele circa 52,3 mii întreprinderi care au format obiectul anchetei, 82,5% (43,2 mii întreprinderi) nu au oferit nicio formă de pregătire angajaţilor (cursuri sau alte tipuri de FPC). Această proporție este semnificativ mai mare comparativ cu anii precedenți (73,3% în anul 2015, 75,9% în anul 2010, respectiv 59,7% în anul 2005).
Caracteristici ale formării profesionale în întreprinderile din România în anul 2020 37 Motivul cel mai frecvent invocat pentru neacordarea de către angajatori a vreunei forme de pregătire profesionale (84,7% din întreprinderile care nu au oferit FPC) a fost cel referitor la faptul că „nivelul actual de calificări, aptitudini şi competenţe al angajaţilor corespunde nevoilor ȋntreprinderii”. De asemenea, în proporţie semnificativă (76,9% din întreprinderile care nu au oferit FPC) angajatorii au preferat „recrutarea persoanelor cu calificări, aptitudini şi competenţe necesare locului de muncă”.