Utile

Egalitatea de gen în sfera profesională

Egalitatea de gen și egalitatea de șanse, în special la locul de muncă este în continuare un subiect care deschide multe teme de gândire. În ciuda eforturilor Uniunii Europene de promovare a egalității de gen și a egalității de șanse la locul de muncă, un stiu realizat de IBM, „Femeile, Leadreship-ul și oportunitățile ratate” arată că egalitatea de gen la locul de muncă este în continuă scădere, accentuată fiind de pandemia de COVID 19.

Potrivit acestui studiu egalitatea de gen nu este încă o prioritate cu adevărat pentru 70% din organizații. Studiul arată, de asemenea, că numărul femeilor care se află în poziții de conducere este și el în scădere, mai puține femei ocupând funcții de conducere în 2021 comparativ cu anul 2019.

Aceste date se aplică în special regiunii Europei Centrale și de Est așa cum se arată în raportul Forumului Economic Mondial „Global Gender Gap”.

Alte date de interes putem extrage din raportul PwC „Women in Work Index” care arată că inegalitățile din piața muncii dintre femei și bărbați s-au accentuat în timpul pandemiei și că vor fi necesare chiar decenii pentru a atenua decalajele.

Dupa 10 ani de progrese lente, dar consistente, ale femeilor, indicele a scazut pentru prima data in istoria sa, iar cei doi factori principali care au contribuit la aceasta scadere au fost somajul mai ridicat si ratele reduse de participare a femeilor pe piata muncii in perioada cea mai grava a pandemiei. Responsabilitatile legate de ingrijirea copiilor si de munca domestica au jucat un rol semnificativ in determinarea femeilor sa paraseasca piata muncii, mai arata raportul.

Inegalitatea de gen nu este doar o situație nedreaptă ci chiar poate afecta cultura unei organizații, poate pune piedici proceselor inovatoare și poate încetini progresul în ansamblu.

Implicarea activă a femeilor în domeniul tehnologiei moderne și a IT este și ea foarte scăzută. Conform statisticilor doar 1,4% dintre femeile din UE lucrează în IT.

Femeile constituie doar o treime din absolvenții de științe, tehnologie, inginerie și matematică din Europa, în timp ce doar 15,5% dintre start-up-uri sunt fondate de către acestea. Doar 28% din forța de muncă în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM) este reprezentată de femei, numărul bărbaților depășind cu mult numărul femeilor care se specializează în majoritatea domeniilor STEM în perioada facultății, arată datele din raportul Comisiei Europene, Women in Digital Scoreboard 2021.

Lumea tehnologiei nu face decât să reflecte realitatea noastră de zi cu zi. Reducerea diferenței de gen din industria IT și nu numai, ar trebui să avem o nouă abordare noi ca indivizi. Femeile aduc multe beneficii și în această industrie, ca în orice alta. Este deja demonstrat că echipele diverse se dezvoltă mai bine iar rezultatele finale sunt mai bune. Dacă avem constant aceleași perspective și vedem lucrurile din același unghi, creativitatea și inovația sunt reduse.

Reconversia profesională și învățarea pe tot parcursul vieții reprezintă cheile către o lume în care femeile să fie echitabil reprezentate. Cursurile de calificare, programele de formare și oportunitățile din piața muncii, care este într-o continuă dinamică cu accentul pe folosirea instrumentelor IT&C deschid noi perspective femeilor aflate atât la început de carieră cât și celor care își doresc să-și dezvolte noi abilități și să fie mai adaptate pieței actuale a muncii.

Acum, mai mult ca niciodată, oportunitățile de formare profesională destinate adulților sunt extrem de diverse și la îndemâna oricui își dorește să avanseze în carieră.

Prin proiectul „S.O.F.T. – SUSȚINEM OCUPAREA PRIN FORMARE TEHNOLOGICĂ” - cofinanțat prin Programul Operațional Capita Uman (contract POCU/860/3/12/142579) și implementat de Camera de Comert si Industrie Maramures - în calitate de Beneficiar și în parteneriat cu Centrul de Excelenta pentru Resurse Comunitare, Holisun și Asociația Întreprinzătorilor Maramureș în calitate de parteneri, doritorii de dezvoltare profesională au posibilitatea de a alege dintr-o paletă de cursuri de formare a abilităților tehnologice, oferite gratuit prin proiect:

  • competențe avansate de Microsoft Excel,
  • competențe digitale de utilizare a tehnologiei informației ca instrument de învățare și cunoaștere,
  • social media și marketing online,
  • instrumente web 4.0,
  • gestionare digitală a procesului antreprenorial

Mai multe detalii despre proiect puteți găsi la:

www.cdimm.ro/soft

Sau solicita direct la:

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Camera de Comerț și Industrie Maramureș – Contact: 0262221510

Centrul de Excelență pentru Resurse Comunitare SRL – Contact: 0771711069

Holisun SRL – Contact: 0787659900

Asociația Întreprinzătorilor Maramureș – Contact: 0745354533

Contact Asociația Întreprinzătorilor Maramureș

Sediul social: Str. Griviței nr. 20, Baia Mare, jud. Maramureș email: office@patronatmm.ro Tel: +40.747.078.269

Evenimente recente

Copyright © 2024 l Asociația Întreprinzătorilor Maramureș membru al Uniunii Naționale a Patronatului Român