Eșalonarea principalelor datorii acumulate la ANAF, precum și ștergerea dobânzilor și a penalităților aferente sunt cele mai importante avantaje de care pot beneficia firmele afectate de criza sanitară prin modificările aduse Ordonanței nr. 6/2019 prin Ordonanța de Urgență nr. 226 din 30 decembrie 2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.
Astfel, companiile își pot restructura obligațiile la stat datorate pentru perioada august-decembrie 2020, fiind prelungită perioada care, inainte de aceste modificări, se incheia la 31 iulie 2020.
Mai mult, în anumite situații, se poate reduce datoria principală restanta la 31 decembrie 2020 cu până la 50%, iar o parte din această sumă trebuie plătită în avans.
Pentru a putea beneficia de această facilitate, companiile vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:
• datoriile scadente la decembrie 2020 să nu fi beneficiat de eșalonarea reglementată prin Codul Fiscal,
• să aibă declarațiile fiscale depuse la zi,
• să prezinte un plan de restructurare și un test al creditorului privat prudent, întocmite de un expert independent,
• să achite datoriile scadente acumulate în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021 și data depunerii planului de restructurare prin OG 6/2019.
Acoperirea sumelor scadente începând cu ianuarie 2021 și finanțarea avansului calculat în cazul reducerii datoriilor constituie principala dificultate în accesarea Ordonanței 6/2019.
Companiile ale căror solicitări de restructurare nu au fost soluționate până la data de 3 ianuarie 2021, prin noile modificări, au posibilitatea să-și retragă cererea inițială, să iși modifice planul de restructurare incluzând creanțele bugetare scadente în perioada august-decembrie 2020 și să redepună noul plan.
Sursa: www.legislatiamuncii.ro