La data de 08.02.2022, au avut loc întâlnirile lunare organizate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, cu reprezentații companiilor din turism și cu organizațiile oamenilor de afaceri. În scopul de a identifica soluțiile la diversele probleme concrete cu care se confruntă mediul economic și care și-ar putea găsi rezolvarea prin implicarea sau prin decizia Ministerului Antreprenoriatului și Turismului
Asociația Întreprinzătorilor Maramureș a fost prezentă la aceste întâlniri prin cei doi vicepreședințiDiana Iluț (Sfara Tours Baia Mare S.R.L.) – în reprezentarea ANAT unde deține funcția de vicepreședinte și dl Sorin Orzac (North Exclusive S.R.L.), în calitate de prim vicepreședinte al Uniunii Naționale a Patronatului Român
În cadrul întâlnirii cu reprezentanții organizațiilor patronale, dl Sorin Orzac a ridicat una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă IMM-urile, respectiv facturile la energie, al căror cuantum foarte mare poate să provoace pe de o parte falimentul unor industrii (cea mai afectată fiind Horeca), iar pe de altă parte, poate genera riscul ca firmele românești să devină necompetitive prin comparație cu firmele din afara țării, din cauza costurilor mari de producție. Ca răspuns la aceste probleme, ministrul Constantin - Daniel Cadariu a precizat că în ședința de Guvern din data de 10.02.2022 , împreună cu prim ministrul și ministrul Finanțelor, vor analiza adoptarea unor măsuri suplimentare de sprijin pentru companii, în scopul diminuării impactului negativ al creșterii prețurilor la energie.
Ministrul a precizat că sunt în lucru noi scheme de ajutor pentru companiile românești care vor fi lansate în dezbatere publică în perioada imediat următoare și care vor fi implementate pe parcursul anului.
Totodată, dl Constantin Daniel Cadariu a dat asigurări reprezentantului AIM că va sprijini instituțional orice propunere concretă de modificare legislativă pe care o vor transmite membrii asociației noastre, pe cale directă, către parlamentarii maramureșeni.
În ședința de lucru cu reprezentanții companiilor din turism, Diana Iluț a propus adoptarea cât mai rapidă în legislația românească a primei de incoming, o măsură care va stimula agențiile de turism să atragă un număr mai mare de turiști străini în România și, implicit, în Maramureș.
Pe langa acest subiect, au fost abordate si alte probleme punctuale ale domeniului ospitalității cum ar fi măsurile de compensare a pierderilor suferite de domeniul Horeca, importul forței de muncă, promovarea brandului de țară.
S-a decis crearea sub egida Ministerului Antreprenoriatului si Turismului mai multor grupuri de lucru care vor propune finalizarea schemei de minimis pentru adoptarea primei de incoming, pentru facilitarea importului de forță de muncă și pentru reglementarea voucherelor de vacanță pentru anul 2023.
În ceea ce privește măsurile cu caracter legislativ, au fost lansate în dezbatere mai multe proiecte de ordonanțe de urgență, care vizează crearea unui cadru legislativ pentru o nouă măsură de sprijin Horeca ce va fi adoptată la rectificarea bugetară și reglementarea bacșișului, care se preconizează a fi lansată la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie.
Nu în ultimul rând, a fost abordată și situația brandului de țară, reprezentanții companiilor din turism angajându-se să sprijine Ministerul cu specialiști care să ajute la crearea unui site și a unui cadru de utilizare a brandului de țară, pentru o promovare mai bună a acestuia.
Mulțumim reprezentanților celor doi vicepreședinți ai AIM pentru implicare și pentru participarea activă în cadrul discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Antreprenoriatului și Turismului!
Consiliul Director al AIM