Evenimente

AIM propune Guvernului modificarea legii privind telemunca

Către,
Guvernul României

Domnului prim-ministru Ludovic ORBAN,

Doamnei ministru al Ministerului Muncii și Protecției Sociale Victoria Violeta ALEXANDRU,

Asociația Întreprinzătorilor Maramureș, organizație neguvernamentală reprezentativă pentru mediul de afaceri maramureșean, în reprezentarea intereselor membrilor săi (68 de companii românești cu un număr cumulat de 7000 de salariați), vă înaintăm spre analiză și adoptare, propunerea de modificare art. 6 alin. 2 din OUG 132/07.08.2020 privind măsurile de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă, în sensul în care actul normativ va permite acordarea sprijinului financiar în valoare de 2500 de lei în scopul achiziționării de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă, și pentru angajații care au lucrat, sau vor lucra, în regim de telemuncă în timpul stării de alertă.

201012 tabel adresa guvern

Considerăm că această măsură se impune din următoarele considerente:
Pe fondul răspândirii tot mai accentuate a infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 (Grupul de Informare Strategică raportând la data prezentei peste 3000 de cazuri noi de îmbolnăviri), autoritățile vor fi nevoite să adopte măsuri tot mai drastice în scopul prevenirii infecțiilor la locul de muncă. Regimul de telemuncă, care permite distanțarea fizică a salariaților, reprezintă o soluție acceptabilă care ar permite ca un număr semnificativ de angajați să își desfășoare în continuare activitățile lucrative, limitându-se astfel consecințele negative ale suspendării contractelor individuale de muncă sau chiar ale încetării acestora. Este cunoscut faptul că pandemia a luat prin surprindere mediul economic astfel că, în perioada stării de urgență, foarte puțini angajatori au folosit telemunca pentru a nu întrerupe activitatea, cu atât mai mult cu cât utilizarea dispozitivelor tehnologice în acest scop este destul de restrânsă printre agenții economici din România. Acest lucru a generat, în mod firesc, o scădere a economiei și o presiune suplimentară pe bugetul statului care a suportat costurile cu șomajul tehnic.

Astfel, acordarea stimulentului și pentru angajatorii care au recurs la telemuncă în perioada stării de alertă (nu doar pentru cei care au ales această modalitate în timpul stării de urgență), ar stimula persoanele de a rămâne active pe piața muncii, ar duce la prevenirea creșterii ratei șomajului și asigurarea unor surse de venit salariaților, ceea ce ar însemna, în final, reducerea efectelor sociale negative determinate de răspândirea coronavirusului.

În acest context, avem speranța că propunerea noastră va fi analizată și acceptată ca măsură de sprijin a mediului economic.

 

Cu considerație,
Consiliul Director al AIM

Contact Asociația Întreprinzătorilor Maramureș

Sediul social: Str. Griviței nr. 20, Baia Mare, jud. Maramureș email: office@patronatmm.ro Tel: +40.747.078.269
Copyright © 2024 l Asociația Întreprinzătorilor Maramureș membru al Uniunii Naționale a Patronatului Român