Evenimente

Adresa AIM și UNPR către Guvern

Către,
Guvernul României
Domnului Prim - Ministru Ludovic ORBAN,

Asociația Întreprinzătorilor Maramureș (AIM), organizație constituită exclusiv din societăți comerciale cu capital privat și cu sediul social în județul Maramureș (68 de companii cu peste 6.000 de angajați cumulat), împreună cu Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR), cea mai veche confederație patronală din România, în contextul actual al crizei generate de COVID-19, susținem întru totul poziția antreprenorului Mircea Cirt, CEO al ATP Exodus (membru al AIM), care vă solicită într-o scrisoare deschisă publicată în presa centrală, următoarele:

„1. Stabilirea cadrului legal în vederea suspendării ratelor de capital și a dobânzilor la facilitățile de credit, leasing financiar și operațional, până la 31.12.2020, cu prelungirea corespunzătoare a termenului de rambursare.

  1. Eliminarea taxelor și impozitelor locale până la 31.12.2020.
  2. Decontarea urgentă (maxim 5 zile) a restanțelor statului către agenții economici. 
  3. Stoparea penalităților pentru neplata la termen a obligațiilor fiscale și stoparea popririlor pe conturile agenților economici, până la 31.12.2020.
  4. Reglementarea condițiilor pentru șomajul tehnic ca instrument la îndemâna angajatorului, fără limitarea mecanismului la anumite domenii de activitate. Fiți corecți în abordarea și tratarea tuturor angajaților la fel, fără discriminări. 
  1. Scutirea de plată a TVA în vamă pentru importurile de mărfuri până la 31.12.2020.
  2. Reforma tuturor organigramelor aparatului de stat, cât mai urgent pentru reducerea costurilor la nivel național. 
  3. Stabilirea unui salariu net pentru toți angajații care lucrează în administrația publică, indiferent de funcție, grad, care să nu depășească 5000 Ron Net, cu excepția angajaților care sunt implicați în lupta antiCOVID19 (personal sanitar, pompierii-SMURD, polițiștii direct implicați etc.), până la 31.12.2020 și reevaluare în august 2020. 
  4. Eliminarea sporurilor de orice fel, respectiv a pensiilor speciale până la 31.12.2020. 
  5. Urgentarea stabilirii și demarării de investiții strategice astfel încât cât mai multe firme să fie implicate: Infrastructură, autostrăzi, drumuri, poduri, căi ferate.
  6. Anularea taxei de avizare de 500 Eur + TVA pentru obținerea avizului existenței cazului de forță majoră!”.

La aceste măsuri, adăugăm și cele solicitate de către AIM în adresa numărul 76 din 13.03.2020 către Guvernul României; și care nu sunt cuprinse mai sus:

  1. Scutirea de la plata contribuțiilor (CAS și CASS) pentru o perioadă de 3 luni.
  2. Suspendarea plății TVA la tranzacțiile interne, pentru companiile afectate de criza economică.
  3. Asigurarea posibilității acordării de împrumuturi de urgență cu dobândă redusă pentru companiile aflate în dificultate și cu o perioadă de grație de 6-12 luni.

De asemenea, venim cu alte solicitări ca urmare a unor probleme semnalate pe piață, astfel:

  1. Suspendarea intrării în insolvență, până la 31.12.2020, a firmelor care folosesc ca instrument financiar filele CEC și biletele la ordin, iar în momentul decontării la furnizor acestea nu au acoperire și sunt refuzate la plată.
  2. Acordarea de garanții guvernamentale băncilor și instituțiilor financiare nebancare (IFN-urilor), pentru o perioadă de 3 luni (care să includă perioada stării de urgență și o perioadă de grație ulterioară), pentru:
    1. decontarea filelor CEC și a biletelor la ordin, aceasta fiind o formă de împrumut pentru firma care le emite și din cauza crizei actuale nu le poate onora la plată.
    2. acordarea creditelelor bancare de urgență companiilor aflate în dificultate și înlesnirea semnificativă a condițiilor și procedurilor de acordare.
  3. Modificarea art. XI alin. 3 din OUG 30/2020, în sensul în care diminuarea cu 25% să se refere la media cifrei de afaceri din lunile ianuarie-februarie, nu la valoarea încasărilor, deoarece încasările ar putea fi realizate pentru servicii prestate cu o lună înainte sau, chiar cu câteva luni înainte, în cazul în care încasările reprezintă plata unor facturi restante.
  4. Stabilirea de prețuri maximale pentru toate produsele cu destinație medicală necesare în lupta antiCOVID19 (măști, combinezoane etc.) și confiscarea oricărui stoc care este ofertat/vândut peste aceste prețuri maximale, având în vedere că, în prezent, importul acestor produse este extrem de deficitar, iar pe piața internă există stocuri care sunt ofertate (a se vedea astfel de oferte din sistemul public electronic de achiziții publice) la prețuri de speculă exorbitante, punând atât unitățile spitalicești, cât și alte categorii de achizitori (medici de familie, personal din ministerul administrației și internelor etc. în imposibilitatea de a se proteja, deși există produsele!
  5. Să se digitalizeze — în maximum 12 luni ceea ce este mai urgent și în maximum 24 luni ce este de perspectivă mai îndelungată — tot ce se poate digitaliza din administrația publică centrală și locală, din serviciile publice centrale și locale, prin trecerea a maximum de servicii în online, iar a diferenței de servicii (rămasă în format de servicii prestate fizic prin interacțiune efectivă cu cetățenii) în formatul biroului unic de relații cu contribuabilii existent la Primăria din Oradea.

NOTE referitoare la propunerea de la punctul 19:

  1. Există resurse de specialiști software și hardware la societățile comerciale din România, la costuri mult mai avantajoase decât ofertele externe și situația de urgență permite achiziții directe peste pragurile inclusiv ale procedurii simplificate, situație în care câștigă atât statul cât și companiile românești care capitalizează, astfel, intern!!!
  2. Astfel se reduc mult cheltuielile bugetare, inclusiv prin reducerea încărcării cu personal a aparatului administrativ central și local (obiectiv aflat atât programul de guvernare al P.N.L. — acum la guvernare, cât și al altor partide politice, dar care se regăsește și în această solicitare a mediului de afaceri la punctul 7.), ceea ce ar sprijini consistent atât cheltuielile bugetare din perioada acestei crize pandemice COVID19, cât și cele post-criză.

Solicităm pe această cale ca Guvernul și comitetele județene pentru situații de urgență să intre cât mai repede în dialog consultativ permanent cu mediul de afaceri, care simte cum se modifică (se înrăutățesc) efectele economice nu de la zi la zi, ci de la oră la oră (încasări, transporturi, livrări, stocuri, comenzi, producție și capacități de producție etc.). Este nevoie de o unire a tuturor forțelor pentru supraviețuire economică antreprenorială și națională, care înseamnă în cele din urmă supraviețuirea socială a românilor.

Consiliul Director al AIM

Contact Asociația Întreprinzătorilor Maramureș

Sediul social: Str. 1 Mai nr. 25, Baia Mare, jud. Maramureș email: office@patronatmm.ro Tel: +40.747.078.269
Copyright © 2024 l Asociația Întreprinzătorilor Maramureș membru al Uniunii Naționale a Patronatului Român