Evenimente

Previous Next

Întâlniri cu unități economice din orașul Rzeszow, Polonia

În 15 noiembrie 2018, Asociația Întreprinzătorilor Maramureș (AIM), prin reprezentanții a 3 companii membre, a vizitat o asociație similară și unități economice din orașul Rzeszow, Polonia.

Deplasarea s-a efectuat la inițiativa lui Raoul Popescu, băimărean care ne-a primit în calitate de președinte al unității de motoare auxiliare de avion și elicopter a Pratt@Whitney (P&W), singura din afara Americii de Nord, localizată la Rzeszow.

P&W este cel mai mare producător de motoare pentru industria aeronautică civilă și militară (avioane, elicoptere, drone) al planetei, principalii clienți fiind Airbus, Boing, Lockheed Martin, Bombardier, iar unitatea din Rzeszow pe care o conduce Raoul Popescu este cea mai modernă din grup, cu o valoare a investiției inițiale de circa jumătate de miliard de euro.

De ce am ales Rzeszow? Pentru că aici există o asociație non-profit similară AIM (Aviation Valley Association), pentru că Rzeszow a fost (până acum 16 ani) un oraș cu o populație de circa 130.000 de locuitori cu un destin similar cu cel al Băii Mari și al multor orașe din estul Europei și, bineînțeles, pentru că îl avem pe ... Raoul Popescu.

Pe scurt, Rzeszow a fost un oraș a cărui unitate de producție de motoare pentru aeronave (care rivaliza cu Turbomecanica din România și în jurul căreia orașul respira economic) și-a redus până spre închidere activitatea în primii ani de capitalism. Totodată, în localitate exista la momentul 1989 și o universitate tehnică cu circa 6.000 de studenți, care, la rându-i, a decăzut în anii ’90.

În anul 2002, unitatea de producție de motoare de avioane a fost privatizată prin preluarea de către P&W. În aceeași perioadă, s-a înființat Aviation Valley Association cu obiectivul ca investiția inițială și dezvoltarea ulterioară a P&W să profite cât mai mult comunității din Rzeszow, iar P&W să își asigure astfel sustenabilitatea durabilă privind forța de muncă și furnizorii locali.

Efectul acestor 2 evenimente petrecute în anul 2002 coroborat cu consistenta colaborare ulterioară între mediul economic, Aviation Valley Association, mediul universitar și administrația publică?

Iată:

  • Rzeszow este în 2018 localitatea cu cel mai ridicat ritm de dezvoltare din Polonia (țară care, la rându-i, cunoaște un reviriment economic, recent fiind evaluată de organismele de audit internaționale ca fiind o țară dezvoltată — a 25-a lângă cele 24 de țări care erau considerate dezvoltate până acum).
  • Toți marii jucători pe piața globală de motoare de aeronave și subcomponente, servicii și mentenanță au unități de producție în zona orașului Rzeszow, fapt care a generat cea mai mare concentrare a industriei aeronautice din estul Europei.
  • Populația orașului a crescut de la 130.000 la 180.000 de locuitori!
  • Universitatea tehnică din Rzeszow este cea mai mare și importantă din Polonia și împreună cu alte 2 universități publice și încă 2 private, pregătesc anual 60.000 de studenți!
  • Aeroportul din Rzeszow are 3 curse zilnice către Varșovia, curse săptămânale multiple către multe orașe europene și o cursă săptămânală către New York!
  • Printre evenimentele de anvergură pe care le găzduiește periodic Rzeszow, chiar în perioada vizitei noastre, avea loc un forum internațional al investițiilor de tip start-up cu peste 4.800 de participanți care au ocupat toate locurile de cazare din oraș și pe o rază de 35 de km în jurul acestuia (în localitate și zona adiacentă existând numeroase facilități de cazare importante realizate în ultimii 15 ani de investitori privați locali), forum la care au participat inclusiv președintele Poloniei și cel al Băncii Naționale a Poloniei.

Acolo am vizitat, atât subunități ale companiei pe care o conduce maramureșeanul nostru (cu modele tehnologice și economice care impresionează), orașul, parcul industrial și de tehnologii avansate, cât și asociația non-profit Aviation Valley Association.

Concluzia noastră și care ne va ghida inițiativele viitoare este că: se poate!

Desigur că modelul nu poate fi replicat integral. Nu toate orașele pot beneficia de mari investiții în industria aero...

Dar ce ni s-a spus la Rzeszow este că, pentru dezvoltarea durabilă a unei zone la un nivel de prosperitate confortabil, sunt obligatorii investițiile (de preferat în industrii cu valoare adăugată mare, care dau și un ritm foarte bun), efortul trebuie să fie comun (indiferent de sursa inițiativelor), consistent, persistent (lucrurile nu se mișcă repede inițial) și cu o mare doză de altruism inclusiv din partea mediului privat. Sperăm ca noi, AIM, să putem contribui la dezvoltarea Maramureșului alături de toți cei care se pot implica.

Mulțumim lui Raoul Popescu.

Consiliul Director al AIM

rzeszow rzeszow.pl
rzeszow rzeszow.pl
Copyright © 2018 l Asociația Întreprinzătorilor Maramureș membru al Uniunii Naționale a Patronatului Român